Es consideren residus industrials aquelles substàncies o objectes (materials sòlids, gasosos o líquids) resultants d’un procés de fabricació, transformació, utilització, consum o neteja, dels quals el productor o posseïdor té voluntat de desprendre’s. Només els productors de residus que es consideren indústries poden generar aquesta tipologia de residus.

Per la gran quantitat de residus industrials que es generen i per les seves característiques, aquest tipus de residus se sotmeten a un programa i un model de gestió específics. El model de gestió vigent es fonamenta en instruments legals com els catàlegs de residus i el manual de gestió, i té com a figures principals el productor, el transportista i el gestor.

Aquest model de gestió determina, així mateix, l’esquema documental aplicable, del qual cal destacar la declaració anual de residus, que els productors industrials han d’elaborar i presentar el primer trimestre de l’any, i que constitueix una eina bàsica de gestió i planificació. Així mateix, els productors de residus perillosos, gestors de residus i agents, negociants i transportistes de residus perillosos han de presentar una memòria anual de residus.

Els gestors de residus a Catalunya

Es consideren gestors de residus aquells que es dediquen a activitats de recuperació (reciclatge), tractament, emmagatzematge, disposició del rebuig o, en general, de manipulació de qualsevol tipus de residu.

Per poder desenvolupar una activitat de gestió de residus, cal obtenir l’autorització o la llicència ambiental corresponent. Un cop autoritzada, és imprescindible inscriure’s com a gestor al Registre general de gestors de residus de Catalunya, o bé sol·licitar poder tramitar documentació de control en període de prova.

A ECO4US estem, per descomptat, inscrits al Registre corresponent i presentem de manera periòdica tota la documentació que requereix la normativa aplicable a gestors de residus a Catalunya, mitjançant la pertinent Declaració anual de residus industrials (DARIG).

A més a més, no només per exigència, sinó que també per convicció i compromís amb l’entorn, complim amb les obligacions i les responsabilitats que apliquen a la nostra activitat. Així doncs, garantim que els residus que entren a les nostres plantes es tracten o valoren de forma correcta i d’acord amb allò que estableix la normativa vigent. Així mateix, complim escrupolosament tots els aspectes assenyalats en la resolució i en la declaració d’impacte ambiental.

Classificació de residus industrials

Els residus industrials es poden classificar en tres grans grups.

D’una banda, els residus inerts, que són els que, un cop rebutjats, no experimenten cap mena de transformació física, química o biològica significativa.

D’altra banda, els residus especials o perillosos, que són tots aquells que, degut a la perillositat dels components, han de ser tractats segons la normativa específica. Aquests residus s’inclouen a l’àmbit d’aplicació de la Directiva 91/689/CE de la Unió Europea (més endavant publicarem un post ampliant la informació sobre aquest tipus de residus).

Finalment, els residus no especials, que són tots aquells que no entren a les classificacions anteriors. Entren en aquesta tipologia el cartró, el plàstic, la fusta, el vidre o la ferralla, entre d’altres.

A ECO4US busquem la forma més adequada de tractar i transformar cada residu, segons la seva tipologia i la legislació aplicable.

Normativa que aplica als productors de residus a Catalunya:

Decret Legislatiu 1/2009, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei Reguladora dels Residus, article 3.
Decret 93/1999, de 6 d’abril, sobre procediments de gestió de residus.
Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular.

Normativa addicional que aplica als gestors de residus a Catalunya:

Llei 20/2009, de 4 de desembre, de prevenció i control ambiental de les activitats.
Reial Decret 210/2018, de 4 de desembre, de prevenció i control ambiental de les activitats.