01La fusta en brut es fa servir sovint per a l’embalatge, cosa que pot constituir una via per a la introducció i la disseminació d’organismes nocius. Atès que l’embalatge de fusta sovint és reutilitzat o reciclat, resulta difícil determinar el veritable origen de qualsevol part de l’embalatge.
Aquest va ser el motiu pel qual la Convenció Internacional de Protecció Fitosanitària de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO, per les sigles en anglès) va adoptar el 2002 la Norma Internacional per a Mesures Fitosanitàries NIMF núm. 15, revisada l’any 2009, relativa a la reglamentació de l’embalatge de fusta usat al comerç internacional.
Així doncs, molts països exigeixen per a les seves importacions que els embalatges de fusta estiguin certificats (es pot consultar el llistat aquí). Per aquesta certificació es fa servir l’anteriorment esmentada Norma Internacional per a Mesures Fitosanitàries NIMF núm. 15, en què es descriuen els mètodes de tractament de la fusta, que actualment queden reduïts als tractaments tèrmics per calor i l’ús de gasos (fluorur de sulfuril o bromur de metil, per als quals ja e busquen tractaments alternatius més innocus per al medi ambient).
Sempre preocupats per la millora i la cura de l’entorn, a ECO4US apostem per la reutilització i el reciclatge, i tractem pertinentment la fusta dels nostres palets segons la normativa vigent. Amb l’aplicació adequada dels tractaments establerts, contribuïm a evitar la dispersió de les plagues i els efectes negatius per a la biodiversitat.
Tal com s’explica a la seva introducció, la NIMF núm. 15 “descriu les mesures fitosanitàries que disminueixen el risc d’introducció i/o dispersió de plagues quarantennàries associades amb la mobilització en el comerç internacional d’embalatge de fusta fabricat de fusta en brut. L’embalatge de fusta regulat per aquesta norma inclou la fusta d’estiba, però exclou l’embalatge fabricat amb fusta processada de manera que quedi lliure de plagues (per exemple, fusta contraxapada)”.
Segons els autors del document, “les mesures fitosanitàries aprovades que disminueixen considerablement el risc d’introducció i dispersió de plagues a través de l’embalatge de fusta consisteixen en l’ús de fusta escortada (amb una tolerància especificada per a l’escorça restant) i en l’aplicació de tractaments aprovats”, els quals es prescriuen a l’Annex 1 del document. Així mateix, l’aplicació d’una marca reconeguda, segons es prescriu a l’Annex 2 de la norma, “assegura la identificació ràpida de l’embalatge de fusta que ha patit els tractaments aprovats”, on es descriuen els tractaments homologats, la marca i el seu ús.
Es pot llegar el document de la norma complet a Reglamentación del embalaje de madera utilizado en el comercio internacional.
Així mateix, cal recordar que cal estar inscrit al Registre Oficial d’Operadors d’embalatges de fusta (ROEMBA) per poder fer els tractaments i certificar-ho oficialment. Es pot accedir a la pàgina del Ministeri on es descriu la informació, normativa i com registrar-se clicant aquí.