L’avantprojecte de llei de prevenció de residus i ús eficient dels recursos de Catalunya, presentat el mes d’abril passat, ja està a punt d’entrar en fase d’exposició pública. Aquesta futura llei té com a objectiu promoure l’economia circular i el propòsit d’alinear les polítiques de Catalunya amb les de la Unió Europea, a més de complir amb la normativa sobre canvi climàtic, incentivant la reutilització i el reciclatge per superar la cultura dels productes d’un sol ús .
Foment de l’economia circular
Davant la urgència de l’emergència climàtica i els recursos limitats del planeta, el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, va subratllar la importància d’abordar aquesta situació des de tots els fronts, incloent-hi la gestió dels residus. Així, Mascort va afirmar que “aquesta nova llei no només pretén regular la recollida i el tractament dels residus, sinó que aspira a transformar la manera com produïm, consumim i gestionem els materials a la nostra societat”.
Durant la presentació, es van destacar diversos aspectes clau de l‘avantprojecte de llei, com ara la incorporació de mesures preventives, la promoció de l’economia circular i la responsabilitat ampliada del productor. A més, es va posar èmfasi en la importància de la col·laboració entre els diferents actors de la societat, incloent-hi els governs locals, les empreses i la ciutadania, per aconseguir l’èxit d’aquesta iniciativa.
La proposta, que ja va començar fa unes setmanes la tramitació administrativa prèvia a l’aprovació del govern, està a punt d’entrar en fase d’exposició pública, i després haurà de superar el tràmit parlamentari, encara que el recorregut és incert a l’espera que es formi un nou govern després de les darreres eleccions catalanes.
Els sis eixos de la llei
Per a un ús eficient dels recursos, aquest avantprojecte de llei advoca per ajustar els processos perquè s’utilitzin els recursos mínims, evitar sobreconsums, i garantir la qualitat de producte i que aquest tingui una vida com més llarga millor. Es prohibeix, per exemple, l’envasat innecessari de productes alimentaris als comerços —en un termini de 2 anys— o la distribució i venda dels cartutxos i tòners d’impressora no reutilitzables ni recarregables —a partir de l’1 de gener de 2025.
D’altra banda, l’avantprojecte aposta per l’economia circular com una nova forma de relació entre el consumidor i els productes d’ús diari. Promou la normalització de nous models basats en els usos compartits, centrats en els serveis i orientats a les persones. Entre d’altres mesures, preveu —en el termini de 2 anys— implantar un sistema de dipòsit, devolució i retorn per a ampolles de plàstic, llaunes, brics i vidre que continguin beguda (aigua, refrescos).
Pel que fa a la reutilització, l’avantprojecte de llei incentiva el disseny i aprofundiment en les propostes per garantir una llarga vida útil dels productes, així com els circuits per a vides múltiples d’aquests productes. Per exemple, els restaurants estaran obligats —en el termini de 2 anys— a servir en vaixella que no sigui d’usar i llençar.
Aquesta nova norma inclou, així mateix, la responsabilitat ampliada del productor, amb la implicació del sector empresarial i industrial pel que fa a la vida útil del producte i el final de vida que tindrà. Segons l’avantprojecte, en un termini de 2 anys, “els productors pagaran els costos relatius a la gestió dels residus, inclosos la recollida, el transport i el tractament, així com els costos relatius als impactes mediambientals (emissions de gasos amb efecte d’hivernacle) dels següents productes: bolquers, compreses, tampons, tovalloletes humides, paper i cartró no envàs, olis vegetals usats i agulles i objectes punxants”.
La prevenció de residus per evitar que hi hagi productes o materials que quedin sense ús també es preveu a l’avantprojecte. Des dels canvis en el disseny, en la producció o distribució fins a canvis en els usos dels productes que evitin que aquests acabin rebutjats.
Finalment, la norma té en compte la gestió de residus, amb una proposta de transitorietat cap a un model més efectiu i eficient que deixi enrere la pèrdua de valor dels materials. Les mesures que preveu s’enfoquen a fer una recollida de residus més individualitzada, deixant enrere l’anonimat, amb l’objectiu d’obtenir una fracció més neta.
L’avantprojecte de llei preveu assolir un 55% de recollida selectiva de residus domèstics i comercials el 2025, i un 70% de recollida selectiva en conjunt per a l’any 2035.
Podeu trobar tota la informació sobre l’avantprojecte de llei de residus i ús eficient dels recursos de Catalunya en aquest enllaç.