A ECO4US, a més de dur a terme la nostra activitat en gestió de residus, tenim un ferm compromís amb l’entorn, tant mediambiental com social. Gràcies a Eco4Forest, més enllà de promoure el reciclatge i la reutilització, impulsem la plantació d’arbres autòctons per combatre la desforestació. D’altra banda, pel que fa a l’àmbit social, a través d’Eco4Social donem suport a l’esport de base, amb una incidència especial en el femení. Pots trobar més informació sobre Eco4Forest en aquest article i sobre Eco4Social en aquest altre.
Així mateix, gràcies al nostre bloc contribuïm a un coneixement més gran sobre la gestió de residus i el reciclatge, difonent-hi articles d’interès sobre tipus de residus o normativa, entre altres temes.
Com que mai no en sabem prou i les nostres ments són inquietes, ara que s’acosta Sant Jordi us volem recomanar 10 obres d’autors locals i internacionals per aprofundir sobre residus i reciclatge de manera amena. Incloem algunes recomanacions de llibres infantils per conscienciar des dels primers anys de vida sobre la importància de la sostenibilitat i la conservació i reutilització dels recursos.
Basura. En aquesta obra l’enginyer Jesús Paniagua aborda el desconegut món dels residus de manera amena i alhora rigorosa. S’inicia amb la seva història, des del món rural fins a les grans urbs; la logística de recollida i emmagatzematge; els processos de separació i classificació; les diferents indústries de reciclatge, etc. S’hi dóna una visió global sobre el sector i les seves perspectives de futur.
La Basura No Existe: Hacia el suprarreciclaje y la Economía Circular. El Supra-reciclatge és un segell, una tècnica i un procés dins de l’economia circular. És un missatge que ha guanyat adeptes i ha ampliat la seva reputació. En els darrers quinze anys, l’interès pel concepte ha augmentat de manera creixent i sostinguda. Un dels promotors i experts en el tema en l’àmbit internacional és Christopher Brosse, autor d’aquesta obra.
Rendición. “En busca del sentido de la existencia en un planeta dañado”. Com a resposta a la pròpia crisi existencial, l’autora explora el paisatge canviant de la Gran Natura americana i els moviments ecologistes radicals que s’enfronten a la crisi climàtica actual. Joanna Pocock va decidir abandonar juntament amb el seu marit i la seva filla la seva ordenada vida londinenca per buscar alguna cosa (sense saber ben bé què) al vast i salvatge territori de Montana.
El món sense fi. L’expert climatòleg Jean-Marc Jancovici i el genial historietista Christophe Blain uneixen forces per donar resposta a un dels grans interrogants del nostre temps: podem revertir el canvi climàtic? Aquest còmic explica clarament l’origen de la crisi energètica, el seu desenvolupament i les fórmules necessàries per fer-hi front de manera col·lectiva
Residu Zero a casa. Guia domèstica per simplificar la nostra vida. Es tracta d’un llibre original, creatiu, aplicable des de la simplicitat, alhora que des de la determinació, al nostre dia a dia. L’estructuració hegemònica del consum va acompanyada de la generació de residus que, en la majoria dels casos, es podrien evitar. Bea Johnson facilita idees, eines i hàbits per evitar i prescindir dels residus a casa.
Residu zero. Com reactivar l’economia sense carregar-se el planeta. En un món al límit en l’explotació dels recursos naturals i humans, és imprescindible repensar l’actual model lineal de fer servir i llençar. Una economia que continuï malbaratant recursos, sigui en forma de residus o de talent, està condemnada a la insostenibilitat ambiental, econòmica i social. Els residus són el símptoma, la prova que el sistema està mal dissenyat. El Residu Zero, explica Joan Marc Simon, és una manera de solucionar aquest problema anant-hi a l’arrel
M’agrada reciclar. Aquest llibre es proposa, de manera molt divertida, despertar als nens des de petits la curiositat i l’interès pel reciclatge. El lector acompanya l’Èlia i en Max a descobrir què fan d’una caixa de cartró o d’un envàs de suc, a través d’aquest conte il·lustrat per Mel Matthews, amb llengüetes i peces mòbils per aprendre mentre es juga. Per a nens de 0 a 3 anys.
Yo me pregunto… La basura y el reciclaje. Dins de la col·lecció “Mentes curiosas” aquest interessant llibre de l’autora Katie Daynes i de l’il·lustrador Peter Donnelly introdueix els nens als processos de tractament de residus i reciclatge, amb una gran quantitat de dades, divertides il·lustracions i solapes amb preguntes i respostes. Per a nens a partir de 5 anys.
Superherois contra el plàstic. L’autor d’aquest llibre, Martin Dorey , és un conegut activista mediambiental del Regne Unit. Va crear la fundació The 2 minute foundation, que es dedica a netejar el planeta en petites accions que poden marcar la diferència. En aquest llibre, l’autor ens proposa 50 missions per lluitar contra el plàstic, reduint-ne l’ús a casa, a l’escola o a l’entorn més proper, i ensenyar al lector com ser un #superheroen2minuts. Tot això acompanyat de les divertides il·lustracions de Tim Wesson . Per a nens de 6 a 8 anys.
Viu en verd! La Sara, el Max, la Clara i el David han celebrat una festa d’aniversari i s’ho han passat d’allò més bé, però, quan s’acaba la festa, s’adonen que hi ha un munt de restes, com ara paper d’embolicar, globus rebentats o joguines de plàstic. On aniran a parar totes aquestes deixalles? Després de parlar amb la seva mestra, amb experts en la matèria i amb gent del barri, aprendran què vol dir viure en verd. La colla descobrirà, gràcies a aquest llibre de Liz Gogerly amb il·lustracions de Miguel Sánchez, que hi ha moltes maneres d’actuar per ajudar a salvar el planeta. Per a nens de 8 a 12 anys.